Február 9-én pénteken a Városi Könyvtárban Balogh Tamás hidrogeológus, túravezető mutatta be a Dunazug kalandkönyve c. könyvét. A szerző 2016 végén kezdte el az anyaggyűjtést új, negyedik kalandkönyvéhez. „Amikor tehetem mászkálok, fotózok, beszélgetek, és aztán nagyon sok asztali kutatást-gyűjtést végzek”- olvasható a könyv előkészületeiről Balogh Tamás honlapján. A szerző korábbi kiadványában, a Dunakanyar kalandkönyvében, ahogy ő fogalmaz: szerette volna a maga civil módján összegyűjtögetni az itteni gazdag értékeket. A Dunazug kalandkönyve is hasonló elvet követve készült, érdekes és hasznos olvasmány, útmutató azoknak, akik szeretik a természetet, s szívesen vállalják a kalandot, amelyet egy-egy terület bejárása nyújt.

„A Dunazug a Dunakanyar rokona és szomszédja. Nyugatról a Gerecse hegyei és dombvidéke, délről a Budai-hegyek, keletről a Pilis vonulata tartozik hozzá, északról pedig a Duna folyam védi és határolja. Hegyek, sziklaszirtek, látványos kőbányák, bájos medencék” – címszavakban így jellemezhető a terület. A kalandkönyv természetesen ki is fejti a címszavak mögött rejlő tartalmat, hiszen a 220 színes fotóval illusztrált kiadvány a térség településeit, hegyeit, vízpartjait több tucat túra és séta javaslattal mutatja be.

A Városi Könyvtárban megrendezett péntek esti könyvbemutatóra sokan voltak kíváncsiak. A szerény, közvetlen stílusú szerző diavetítéssel színesített előadásában osztotta meg dunazugi kalandjait az érdeklődőkkel. Megtudhattuk azt is, hogy a gyerekkori családi kirándulások milyen meghatározóak lehetnek, hiszen a szerző természet iránti szeretete, érdeklődése is innen ered. A baráti hangulatú esti program dedikálással ért véget, s talán lesznek olyanok, akik a könyvbemutató hatására helyi kirándulóhelyeken túl a „szomszédba” is elkalandoznak majd.