Március 11-én vasárnap egy Szent László királyról szóló zenés színházi előadást láthattak az érdeklődők a Művészetek Házában.

Horváth István zeneszerző és Puskás Dániel szövegíró-rendező darabját – melynek műfaját a szerzők koncert-színházként határozzák meg – az István, a király című musical ihlette. A Korona és kard c. darabban hagyományos színpadi díszletek és korhű öltözet nélkül, de középkort idéző zenei betétekkel és korabeli táncokkal mesélték, játszották el a színészek Szent László király trónra kerülésének történetét, hol prózában, hol dalban megfogalmazva. A darab ősbemutatóját tavaly június 25-én tartották Mogyoródon. A kórusbetéteteket akkor is és most is a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Vegyeskórus énekelte, Sebestyén János karnagy vezényletével.

A darabban több Szent Lászlóhoz fűződő legenda is megelevenedett. A Krónikás által végigvezetett történelmi események lélekben visszarepítették a közönséget a múltba, de a múlt eseményei a mára is érvényes tanulságokkal szolgáltak: csak a nemzeti összefogás, az egymással való kiengesztelődés lehet az alapja a boldogabb jövőnek. A kétórás koncert-színházi előadás végén a nézők nagy tapssal jutalmazták az előadókat.

Az Otthon Theatrum Társulata által megelevenített zenés darabban közreműködött a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Vegyeskar, a dunakeszi Pellegrino Vegyeskar valamint a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei.