December 13-án közbiztonsági konzultációs fórumot tartott a Budaörsi Rendőrkapitányság. A Dr. Pál Adrián rendőrkapitány által vezetett megbeszélésre a Pilisvörösvári Járási Hivatal épületének Dísztermében került sor. Az évenként kétszer megrendezésre kerülő eseményen a környékbeli települések vezetői, illetve a járáshoz tartozó intézmények és fontosabb létesítmények képviselői kapnak meghívást. A rendezvény alkalmas arra, hogy megvitatásra kerüljenek a településeken felmerülő bűnüldözési, közbiztonsági, közlekedésrendészeti aktuális problémák, ill. ezek megoldása érdekében tervezett közös intézkedések, vállalások.

A Budaörsi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti vezetője által tartott tájékoztatóban elhangzott, hogy a közlekedési balesetek száma összességében csökkent az előző évhez képest, viszont továbbra is mindent meg kell tenni a gyalogosok biztonsága érdekében. Javasolta, hogy a gyalogátkelők jobb megvilágítása érdekében a közvilágítást esetleg egy órával hamarabb kapcsolják be. A jelenlévő polgármesterek elmondták, hogy az aktuális helyzet az, hogy a közvilágítás ki- és bekapcsolása közvilágítási naptár alapján történik. A táblázatot állami szakhatóság, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal hagyja jóvá, módosítása csak az adott körzetben érintett valamennyi település egyetértése esetén lehetséges, amennyiben a módosítást az Energetikai Hivatal is elfogadja. Dr. Szente Kálmán polgármester elmondta, hogy Solymár Nagyközségben a budapesti kódolású rendszerre álltak át, de az sem tökéletes, mert a földrajzi távolság miatt eltérések lehetnek a budapesti és a helyi meteorológiai és látási viszonyok között. Az ELMŰ-től kapott tájékoztatás szerint folyamatban van egy Smart intelligens rendszer kidolgozása. Ennek lényege, hogy az Önkormányzat maga meghatározhatja heti vagy akár kétheti bontásban, hogy mettől meddig égjen a településén a közvilágítás. Ez egy új, modern intelligens rendszer lesz, de jelenleg még nem elérhető.

A közlekedési problémák között több polgármester említette a gyorshajtást és a szabálytalan parkolást, és kérték a rendőrség segítségét. Kérték továbbá a rendőrség segítségét az óvodák és iskolák körül reggelenként kialakuló forgalmi problémák megoldásában is. Gromon István polgármester elmondta, hogy Pilisvörösváron folyamatban van a város egészére készült forgalomtechnikai terv felülvizsgálata, s kérte, hogy a rendőrség is tegyen javalatokat az általa szükségesnek tartott változtatásokra.

A következőkben a közbiztonsági helyzetről adott tájékoztatás a rendőrség, mely szerint csökkent a Járásban a bűncselekmények száma az előző évhez képest. Kiemelték ugyanakkor az idősebb korosztály megfelelő tájékoztatásának fontosságát, mert elterjedt, és karácsony körül különösen gyakori az a bűncselekményfajta, amelyben az elkövetők szervezetten, hamis információkkal igyekeznek az idősektől pénzt kicsalni. Ezzel kapcsolatban Gromon István polgármester úr elmondta, hogy a megfelelő figyelemfelhívás érdekében Pilisvörösváron külön tájékoztató előadást szerveznek a célkorosztály részére.

A tájékoztatók végén lehetőség nyílt a megjelent rendőri vezetőkkel, szakemberekkel kötetlen beszélgetést folytatni a tapasztalatokról, felvetődött kérdésekről.