Augusztus 11-én (pénteken) 17 órakor kezdetét vette a XXVI. Vörösvári Napok rendezvénysorozat. A Kertbarát Kör már hagyományosnak számító terménybemutató kiállításának megnyitója után került sor a rendezvénysorozat hivatalos ünnepi megnyitójára, ünnepi műsorral és Gromon István polgármester úr beszédével.  Polgármester úr szavaival mindenkinek nagyon jó szórakozást kívánunk a XXVI. Vörösvári Napok programjaihoz.

„Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Kedves Pilisvörösvári Polgárok!
Kedves Vendégeink!

A Kacsa-tó melletti rendezvényterületen már áll a sátor, a körhinták indulásra készek, a város fellobogózva, a hangtechnikusok már szerelnek. Kezdődhet az év legnagyobb ünnepe, a búcsú, ami Vörösváron évtizedek – talán évszázadok – óta hasonló módon zajlik: templom, ünnepi étkezések, családi és rokoni összejövetek, körhinta, vásár, bálok.

De azért a búcsú minden évben egy kicsit más is. Tavaly, a jubileumi, XXV. Vörösvári Napok alkalmából  az Önkormányzat új helyszínen: a bányatavak környékén, a Kacsa-tó partján rendezte meg a búcsút. Az új helyszín elnyerte a polgárok döntő többségének tetszését, így örömmel jelenthetem, hogy a búcsú az idén is a Slötyinél, az alakuló Városligetben kerül megrendezésre.

Az első év tanulságait levonva az idén próbáljuk még tovább javítani a rendezvényt. A legjelentősebb változás az, hogy az átmenő forgalmat a rendezvény teljes ideje alatt eltereljük a búcsú területéről. Ezt azért tudjuk megtenni, mert növényirtással, tereprendezéssel, murvázással rendbe hoztuk és az ünnepek idejére megnyitjuk a volt Muttnyánszky Ádám Szakképző Iskola mögött induló utat, amelyen a „madaras utcák”-ban lakók a Kacsa-tavat hátulról megkerülve tudnak közlekedni. Így a Bányató utca vége ill. annak a folytatása, a Városliget sétány gond nélkül lezárható, s teljes egészében a korzózó gyalogosok birtokává válik.

A másik újítás a kerekes kisvasúttal kapcsolatos. A kisvasút szintén nagyon népszerű volt tavaly, de volt vele némi gond is, mivel sokan nem célirányosan utaztak rajta, hanem városnéző körjáratként használták, így a rendezvényterületre vagy a rendezvényterületről hazafelé igyekvők közül sokan nem fértek fel rá. Ennek a problémának a megoldása érdekében az idén a két kisvonat egymással ellentétes irányban fog haladni, továbbá a végállomás, valamint az indulóállomás elkülönül egymástól, és a végállomáson kötelező lesz a leszállás. Ezúton is kérek mindenkit, hogy a kisvonatot ne körutazásra, hanem a búcsúba és az onnan való hazajutásra használja. További újítás a kisvasúttal kapcsolatban az, hogy a 2. számú járat az idén részben új nyomvonalon közlekedik majd: először a szentiváni hegyet fogja érinteni, majd – új megállóként – a temető parkolójába is ellátogat.

Ami a programkínálatot illeti, azt a Művészetek Háza munkatársai a tőlük már megszokott módon az idén is nagyon színesre tervezték: a hagyományos programok, tehát a Retro Party, a Schwabenfest, a Nyugdíjas Klub délutánja, a Tutajhúzóverseny és a sváb bálok mellett esténként országos hírű zenészek is fellépnek a sátorban. Biztosan nagy sikert arat majd Keresztes Ildikó, Marót Viki, a Nova Kultúra Zenekar, az elnyűhetetlen Nagy Feró és a Beatrice is.

Ahogy az ilyenkor illik, vendégeket is hívtunk az ünnepre: Gröbenzellből 9 fő, Gerstettenből 14 fő, Borszékről 9 fő érkezett, s a mostani együttlétet kihasználva ünnepeljük meg bajorországi testvértelepülésünkkel, Gröbenzellel a partnerkapcsolatunk megalapításának 25. évfordulóját. A vasárnap 18 órakor, a Zeneiskola aulájában tartandó ünnepi megemlékezésre szeretettel várjuk mindazokat, akik az elmúlt 25 évben – bármilyen minőségben – megfordultak Gröbenzellben, vagy akik gröbenzellieket láttak vendégül, és szívesen idézik fel a gröbenzelli barátainkkal együtt töltött szép napok emlékeit.

Végezetül kifejezem azon reményemet, hogy az ünnep idején a tavalyihoz hasonlóan az idén is jó időjáráshoz lesz szerencsénk. Jó szórakozást kívánok mindenkinek, a XXVI. Vörösvári Napokat ezennel hivatalosan is megnyitom.”