Január 19-ét a Magyar Országgyűlés 2012-ben a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapjává nyilvánította. 2014 januárja óta Pilisvörösváron is minden esztendőben megemlékeznek a több mint hetven éve történtekről, hiszen ahogy az Gromon István polgármester úrtól az első emlékrendezvényen elhangzott: „Nekünk, mint a Pilisi-medence legnagyobb német nemzetiségi lakosságával rendelkező település polgárainak, erkölcsi kötelességünk erről a napról megemlékezni.”

A Pilisvörösvár Város Önkormányzata és Pilisvörösvár Német Nemzetiségi Önkormányzata által megrendezett idei emlékestre január 19-én este 18 órától a Művészetek Házában került sor. A rendezvényt Sax Ibolya a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese nyitotta meg és konferálta végig, magyar és német nyelven.

Az emlékest első műsorszámanként a Vásár téri Német Nemzetiségi Általános Iskola tanári kórusa a Fogarasy Attila tanár úr által komponált „Lied der Heimatlosen” (Hazátlanok éneke) című dalt adta elő. Gromon István polgármester úr köszöntője után Fogarasy Attila a „Végleg kitiltva – archaikus ballada a kitelepítésről” c. megindító verssel emlékezett az elűzöttekre, majd Sax László elnök úr osztotta meg gondolatait a közönséggel.

Az est fő előadója a pilisvörösvári származású Dr. Manherz Károly egyetemi professzor úr, a német nyelvészet és a magyarországi németek történetének elismert tudósa volt, aki „A magyarországi németek kitelepítése a budai hegyvidéken” címmel tartotta meg rendkívül információgazdag és érdekfeszítő előadását.

A megemlékezés a magyarországi németek „Seid gegrüßt ihr deutschen Brüder…” kezdetű himnuszának közös eléneklésével zárult.