Az Országgyűlés döntése nyomán 2018. január 1-től megváltoztak a kéményseprés szabályai. A kéményseprő-ipari tevékenységről szóló 2015. évi CCXI. törvény módosításának lényege, hogy az egylakásos épületek tulajdonosai az általuk használt tüzelőberendezés fajtájától függően évente, vagy kétévente továbbra is ingyenesen igényelhetik a kéményseprő-ipari ellenőrzést, de a kéményseprő az ingatlantulajdonos kezdeményezése nyomán érkezik majd és végzi el a sormunkában előírt feladatokat.

Az egylakásos ingatlanban (nem társasházként vagy szövetkezeti házként nyilvántartott lakóingatlan) élők 2018. január elsejét követően tehát nem kapnak a kéményseprő-ipari szervtől a kéményellenőrzés időpontját megajánló értesítést.

A lakossági szektorban továbbra is kizárólag a kéményseprő-ipari szerv, vagy a szerződéses közszolgáltató végezhet kéményellenőrzést, tisztítást, vizsgálatot, így a sormunkában meghatározott feladatokat is.

Pilisvörösváron a kéményseprő-ipari szolgáltatást a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági ellátó Központ Kéményseprőipari Igazgatóhelyettesi Szervezet látja el, amelynek elérhetőségei:

Törökbálint, Raktárvárosi út 1.
levelezési cím: 1903 Budapest, Pf.: 314.

tel: 1818 9.1-es menüpont

kemenysepro.ugyfelszolgalat@katved.gov.hu
www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu

A gazdálkodó szervezethez tartozó ingatlanok – egyéni vagy társas vállalkozások székhelyeként, telephelyeként vagy fióktelephelyként bejegyzett ingatlanok – füstelvezetőinek ellenőrzését – ahogy jelenleg is – a megyében, illetve ellátási területen nyilvántartásba vett kéményseprő-ipari szolgáltatóktól kell megrendelni, amit díjfizetés ellenében végeznek el. Az országos nyilvántartásba vett kéményseprő-ipari szolgáltatókról a www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat, vagy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján találhatnak pontos információt.

Nincs változás a társasházakat és lakószövetkezeti ingatlanokat illetően: a kéményseprők továbbra is tervezett sormunka keretében, a megajánlott időben érkeznek és vizsgálják meg az épülethez tartozó égéstermék-elvezetőket.

Dr. Krupp Zsuzsanna
jegyző